مطابق پیش بینی ها، شب گذشته مایکروسافت به طور رسمی از سیستم عامل Windows 11 رونمایی کرد و مشخصات و ویژگی های آن را به طور دقیق توضیح داد.
بر اساس اطلاع رسانی پیشین مایکروسافت، این کمپانی روز گذشته از نسل جدید سیستم عامل های خود، ویندوز ۱۱ رونمایی کرد و آن را به معرض نمایش گذاشت. این سیستم عامل ویژگی های جدیدی را با خود به همراه آورده است که طراحی مجدد رابط کاربری، بروزرسانی قابلیت های مدیریتی ویندوز و پشتیبانی کامل از اپلیکیشن های اندرویدی از جمله آن ها به شمار می روند.
مشخصات Windows 11 و قابلیت های این سیستم عامل
بهبودهای بصری ویندوز ۱۱
نخستین تغییری که در ویندوز ۱۱ متوجه آن خواهید شد، بازطراحی رابط کاربری، تسک بار و منوی استارت آن است. مایکروسافت سیستم عامل جدیدش را شبیه به mac OS طراحی کرده است و با رها کردن طراحی کلاسیک خود، تسک بار را مانند سیستم عامل اپل به وسط منتقل کرده است. با این وجود، آیتم هایی نظیر ساعت و تاریخ همچنان در قسمت راست قرار گرفته اند و همین امر باعث می شود که سمت چپ، خالی تر از همیشه احساس شود. محوریت این طراحی، منوی استارت است که تقریبا در وسط قرار گرفته است. در این منوی استارت بروزرسانی شده، بخش جستجو در بالا قرار گرفته اند و اپلیکیشن های پین شده نیز همانند قبل در مقابل چشم کاربر قرار دارند. با این وجود، کاشی های زنده که پیش از این در ویندوز ۱۰ قابل مشاهده بودند، به طور کامل از این منو حذف شده اند. منوی استارت Windows 11 البته همچنان امکان تغییر پروفایل کاربری و خاموش کردن PC را فراهم می کند.
بقیه بخش های UI ویندوز جدید نیز با بهبودهایی روبرو شده اند. علی الخصوص گوشه های گرد پنجره ها که بسیار چشم نوازتر از ویندوز ۱۰ هستند، از مهم ترین تغییرات بصری این نسخه از ویندوز به شمار می روند. همچنین، بازگشت افکت شیشه ای شفاف به رابط کاربری ویندوز ۱۱ بار دیگر آن را از حیث جذابیت شبیه به ویندوز ویستا کرده است و می تواند تاثیر مثبتی بر روی تجربه کاربری داشته باشد.
Windows 11 همچنین قابلیت های Snap Groups و Snap Layouts را نیز معرفی کرده است که به کمک آن ها می توان چندین پنجره را به سادگی هر چه تمام تر، در نقاط مختلف دسکتاپ و در کنار هم چید.
بهبودهای عملکردی Window 11
با گذر از بهبودهای بصری ویندوز ۱۱، نوبت به قابلیت های زیرساختی و عملکردی آن می رسد. در این سیستم عامل، مایکروسافت سرانجام فرصت آن را پیدا کرده است که اپلیکیشن Microsoft Teams را درون ویندوز تعبیه کند. به کمک این اپلیکیشن که بر روی تسک بار قرار گرفته است، می تواند به سادگی با دیگر افراد به تماس تلفنی و تصویری بپردازید و یا به آن ها پیام دهید.
Windows 11 همچنین پشتیبانی از ویجت ها را نیز در خود می بیند. این ویجت ها در بخش مخصوص به خود جمع آوری شده اند و همانند عملکردی که در سایر سیستم عامل ها دارند، امکان مشاهده و دسترسی سریع به برخی قابلیت ها و موارد را در اختیار کاربر قرار می دهند. ویجت ها، از سمت چپ صفحه نمایش قابل دسترسی هستند.
مایکروسافت همچنین پشتیبانی از دستگاه های لمسی را نیز بهینه سازی کرده است. اکنون، ویندوز ۱۱ قادر است به طور خودکار تغییر وضعیت از حالت Desktop به Tablet Mode را شناسایی کند و چیدمان آیکون ها را متناسب با آن تغییر دهد. همچنین، در کنار تعبیه کیبورد جدید یک دستی در ویندوز ۱۱، قابلیت های تایپ و ضبط صدا نیز در آن بهبود یافته است. علاوه بر این، افرادی که از استایلوس استفاده می کنند، می توانند از فیدبک های هپتیک به هنگان انتخاب قلم استفاده کنند.
مایکروسافت همچنین برای گیمرها نیز برنامه ویژه ای دارد و در سیستم عامل جدیدش، قابلیت Auto HDR را از کنسول های ایکس باکس نسل نهم به عاریت گرفته است. به کمک این قابلیت، حتی بازی هایی که از HDR پشتیبانی نمی کنند، می توانند این قابلیت را تا حدودی در خروجی خود ارائه دهند. همچنین، ویژگی دیگری که از کنسول های Xbox Series به ویندوز ۱۱ خواهد آمد، DirectStorage است که به کمک حافظه های SSD جدید NVMe، سرعت بارگذاری بازی ها را به طور چشمگیری ارتقا می دهد. علاوه بر این، سرویس محبوب ایکس باکس گیم پس نیز در اپلیکیشن ایکس باکس تعبیه شده است و اکنون به سهولت و سادگی در دسترس کاربران این سیستم عامل است.
در این میان، از طراحی جدید فروشگاه مایکروسافت در Windows 11 نیز نمی توان گذشت. ضمن اینکه این فروشگاه اکنون به UI جدیدی مجهز شده که بارگذاری و عملکرد آن را سریع تر کرده است، پشتیبانی از اپلیکیشن های اندرویدی نیز به آن ها افزوده شده است. پشتیبانی از اپلیکیشن های اندرویدی، به واسطه همکاری مایکروسافت با آمازون و اینتل فراهم شده است و از این طریق، اپلیکیشن های اندرویدی قادر خواهند بود بدون هیچگونه دستکاری خاصی بر روی ویندوز ۱۱ اجرا شوند.
جمع بندی
با وجود آنچه گفته شد، سیستم عامل ویندوز ۱۱ بروزرسانی بزرگ و درخور توجهی برای ویندوز ۱۰ به شمار می رود. متاسفانه مایکروسافت از اعلام زمان دقیق عرضه این سیستم عامل به بازار خودداری کرد و تنها به این نکته اشاره کرد که شروع عرضه آن از تعطیلات پایان سال ۲۰۲۱ بوده و تا سال ۲۰۲۲ ادامه خواهد داشت. در این میان، نکته جالب برای خریداران ویندوز ۱۰ این است که بروزرسانی Windows 11 برای افرادی که سیستم عامل ویندوز ۱۰ را خریداری کرده اند، رایگان خواهد بود.