در این متن به مقایسه دو سرویس اشتراکی پلی استیشن پلاس و ایکس باکس گیم پس خواهیم پرداخت و قابلیتهای و مشخصات هریک را بررسی خواهیم نمود.
همان طور که انتظار میرفت سونی سرانجام از نسل جدید سرویس پلی استیشن پلاس خود رونمایی کرد. این سرویس، در حقیقیت اشتراکهای پلی استیشن پلاس و PlayStation Now سابق را با هم ادغام میکند. بعلاوه، دستههای مختلف این سرویس هریک قابلیتهای مختلفی داشته و با قیمتهای متفاوت در اختیار علاقمندان قرار میگیرند.
اکنون که سونی اطلاعات کلیدی پیرامون این سرویس را در اختیارمان قرار داده، سعی داریم به مقایسه این سرویس با ایکس باکس گیم پس مایکروسافت بپردازیم. سونی البته هرگز پلی استیشن پلاس را به عنوان رقیب ایکس باکس گیم پس مطرح نکرده است. با این حال، از آنجا که این دو سرویس، هر دو، تنها سرویسهای اشتراکی مایکروسافت و سونی به شمار میروند، راهی جز مقایسه آن ها با یکدیگر نیست!
در ادامه با گیفت گیفت همراه باشید تا بتوانید بین پلی استیشن پلاس یا ایکس باکس گیم پس انتخاب بهتری داشته باشید.
قیمت گذاری
سرویس جدید پلی استیشن پلاس سونی در سه دسته مختلف عرضه خواهد شد. دسته پایه (Essential) این سرویس همانند قبل ماهانه ده دلار قیمت دارد. با این حال دستههای Extra و Premium آن قابلیتهای بیشتری را ارائه داده و طبیعتا گرانتر خواهند بود.
قیمت پلی استیشن پلاس
- Essential – $۱۰/month, $25/quarter, or $60/year
- Extra – $۱۵/month/, $40/quarter, or $100/year
- Premium – $۱۸/month, $50/quarter, or $120/year
مایکروسافت نیز سرویس گیم پس خود را در سه دسته مختلف منتشر خواهد کرد که به شرح زیر هستند:
- PC Game Pass – $۱۰/month, $30/quarter, or about $120/year
- Xbox Game Pass – $۱۰/month, $30/quarter, or about $120/year
- Xbox Game Pass Ultimate – $۱۵/month, $45/quarter, or about $180/year
قابلیتها
PS Plus
طبیعتا مهمترین نکته برای مقایسه سرویسهای اشتراکی، محتوایی است که در اختیار کاربر قرار میدهند. ابتدا با پلی استیشن پلاس شروع میکنیم. دسته پایه این سرویس تمامی محاسن اشتراکهای کنونی پلی استیشن پلاس نظیر بازیهای رایگان ماهیانه، تخفیف بر روی خرید برخی عناوین، فضای ابری برای ذخیره اطلاعات و دسترسی به بخش مالتی پلیر آنلاین را شامل میشود.
همچنین، دسته Extra از این سرویس، تمامی آنچه در دسته Essential ارائه میشود را بعلاوه کتابخانه ای بالغ بر ۴۰۰ عنوان ماهیانه پلی استیشن ۴ و پلی استیشن ۵ را در اختیار مشترکین قرار خواهد داد. این کتابخانه به مرور زمان بروزرسانی خواهد شد و دربرگیرنده عناوین بزرگ و مهمی از استودیوهای پلی استیشن و سایر ناشران خواهد بود.
دسته گرانقیمتتر Premium نیز همه آنچه در بالا گفته شد را بعلاوه ۳۴۰ بازی جدید ارائه خواهد کرد. این ۳۴۰ عنوان شامل بازیهای PS3 و عناوین دوست داشتنی PS2 و PSP خواهد بود. بازیهای PS3 از طریق استریم قابل دسترسی خواهند بود؛ درحالیکه امکان دانلود عناوین کلاسیک PS2 و PSP وجود خواهد داشت. مشترکین دسته پریمیوم همچنین میتوانند در نقاطی که PS Now امروزه عرضه میشود، به استریم بازیهای PS4 از فضای ابری بپردازند. علاوه بر این، امکان تست برخی بازیهای فروشگاه پلی استیشن پیش از خرید نیز در اختیار مشترکین این دسته از PS Plus قرار خواهد داشت.
برای مناطقی که امکان استریم از فضای ابری برایشان فراهم نیست، دسته جدیدی تحت نام Deluxe راه اندازی خواهد شد که قیمتی پایینتر از پریمیوم دارد. قیمت این دسته در مناطق مختلف، متفاوت خواهد بود. سرویس Deluxe قابلیت دسترسی به عناوین کلاسیک پلی استیشن ۲ و PSP را بعلاوه امکان تست کردن عناوین پیش از خرید و سایر قابلیتهای دستههای پریمیوم و اکسترا را در اختیار علاقمندان قرار میدهد.
همچنین، نکته حائز اهمیت در خصوص سرویس جدید پلی استیشن پلاس این است که پس از عرضه آن در ماه ژوئن، سرویس PlayStation Now از دسترس خارج خواهد شد. همچنین اشتراک کاربران کنونی PlayStation Now به اشتراک پلی استیشن پلاس پریمیوم تبدیل خواهد شد.
Xbox Game Pass
مهمترین برگ برنده ایکس باکس گیم پس در برابر رقیبش، عرضه تمامی بازیهای استودیوی مایکروسافت، در کنار برخی بازیهای دیگر از سایر ناشران، در روز اول عرضه به بازار است.
علاوه بر این، مشترکین گیم پس میتوانند از طریق کنسول و یا PC به کتابخانه بزرگی از بازیهای شناخته شده که به صورت ماهیانه بروزرسانی میشوند، دسترسی داشته باشند. پس از خرید ZeniMax توسط مایکروسافت، بازیهای بتسدا نیز بر روی این سرویس قرار خواهند گرفت. به این ترتیب، بازیهای مطرح و مهمی نظیر استارفیلد و یا The Elder Scrolls VI نیز در ادامه در اختیار مشترکین گیم پس قرار خواهند داشت. همچنین، در صورتی که خرید اکتیویژی توسط مایکروسافت با موفقیت پیگیری شود، عناوین بزرگ این کمپانی نیز به طور رایگان بر روی گیم پس قرار خواهد گرفت.
مشترکین ایکس باکس گیم پس همچنین از تخفیفهای ماهانه بر روی برخی عناوین برگزیده نیز برخوردار خواهند بود و میتوانند به طور ماهانه از تعدادی از پرکها نظیر آیتمهای متنوع برای بازی هیلو اینفینیت برخوردار شوند. بعلاوه، کسانی که اشتراک Xbox Game Pass Ultimate را خریداری کرده باشند، قادرند به EA Play هم دسترسی داشته باشند. EA Play سرویس اشتراکی کمپانی EA است که تعدادی از برترین فرنچایزهای این کمپانی نظیر استار وارز، مس افکت و بتلفیلد را به طور رایگان در اختیار مشترکین قرار میدهد.
گرانترین دسته از این اشتراک، ایکس باکس گیم پس آلتیمیت، همچنین اشتراکهای ایکس باکس لایو گلد که برای دسترسی به بخش مالتی پلیر آنلاین ضروری است را نیز در بر خواهد داشت. همچنین، امکان استریم آنلاین بازیها نیز برای مشترکین Xbox Game Pass Ultimate فراهم خواهد بود.
بازیها
در گام بعدی نوبت به مقایسه بازیهای دو سرویس پلی استیشن پلاس و ایکس باکس گیم پس میرسد. کسانی که دسته پریمیوم از اشتراک جدید PS Plus را خریداری کنند، میتوانند به مجموعه ای از ۷۰۰ بازی که برخی از آنها، مهمترین عناوین پلی استیشن در تمامی دوران هستند، دسترسی داشته باشند. سونی هنوز لیست این بازیها را دقیقا اعلام نکرده است، اما احتمالا بزودی شاهد انتشار این لیست باشیم. همچنین، لیست بازیهای جدیدتر این سرویس نیز هنوز مشخص نیست؛ اما بنابه اعلام سونی، Death Stranding، God of War، Spider-Man، Spider-Man: Miles Morales، مورتال کمبت ۱۱ و Returnal از عناوینی خواهند بود که بدون شک در روز راه اندازی این سرویس در دسترس هستند. به این لیست، بازیهای رایگان ماهیانه و صدها عنوانی که از طریق PlayStation Now قابل استریم کردن هستند را نیز اضافه کنید!
از طرف دیگر، کتابخانه سرویس گیم پس نیز پذیرای بیش از ۱۰۰ عنوان بازی ماهیانه است. البته این تعداد به طور پیوسته افزایش نمییابد؛ چراکه هر ماه، علاوه بر افزوده شدن بازیهای جدید، شاهد حذف برخی عناوین نیز هستیم. مشترکین سرویس گیم پس آلتیمیت همچنین هر ماه، پذیرای عناوین جدید ایکس باکس لایو گلد نیز میشوند. همچنین، بسیاری از بازیهای قدیمیتر مربوط به ایکس باکس ۳۶۰ یا ایکس باکس اوریجینال نیز بدون هیچ هزینه اضافی در اختیار مشترکین این سرویس قرار خواهد داشت.
عرضههای روز اول
در بخش نهایی مقایسه پلی استیشن پلاس و ایکس باکس گیم پس، یعنی عرضههای روز اول، برتری قاطع با مایکروسافت است. مهمترین حسن سرویس Xbox Game Pass عرضه بازیهای مهم استودیوی مایکروسافت در کنار برخی عناوین دیگر در روز نخست انتشار است. در سال ۲۰۲۱، مشترکین این سرویس توانستند بدون پرداخت هیچ هزینه ای عناوینی چون هیلو اینفینیت و فورزان هورایزن ۵ را بر روی کنسول خود تجربه کنند. همچنین انتظار میرود که در سال ۲۰۲۲ عناوین مهم دیگری چون استارفیلد، MLB The Show 22 و Sniper Elite 5 بر روی این سرویس قرار گیرد.
از طرف دیگر اما استراتژی سونی در خصوص عرضه بازیها در روز اول انتشار کاملا با مایکروسافت متفاوت است و این کمپانی اعتقاد دارد انجام روشی مشابه باعث زیان اقتصادی و کاهش چشمگیر کیفیت بازیهای پلتفرم پلی استیشن خواهد شد. جیم رایان، مدیر بخش پلی استیشن سونی، پیش از این ضمن اشاره به این موضوع، اعلام کرد که در حال حاضر سونی در صدد پیگیری چنین روشی برای سرویس اشتراکی خود نیست. با این حال، بسته به شرایط بازار و گزارشهای مالی، این رویکرد سونی ممکن است در هر زمانی تغییر کند و بازیهای انحصاری فوق العاده این کمپانی، همزمان با عرضه جهانی بر روی پلی استیشن پلاس هم قرار گیرند.
شما در خصوص مقایسه پلی استیشن پلاس با ایکس باکس گیم پس چه نظیر دارید؟ کدام یک به نظر شما سرویس بهتری است؟