کمپانی Valve روز گذشته از کنسول دستی استیم با نام Steam Deck که یک رایانه گیمینگ فشرده به شمار می رود و به سیستم عامل SteamOS مجهز است، رونمایی کرد.
کنسول دستی استیم به نظر محصولی شگفت انگیز می رسد که علاوه بر اینکه قادر به اجرای تمامی بازی های پلتفرم استیم است، می تواند به عنوان یک کامپیوتر نیز به کار گرفته شده و مورد استفاده قرار گیرد.
کنسول دستی استیم چه ویژگی هایی دارد؟
طراحی ظاهری کنسول Steam Deck شباهت بسیاری به دیگر کنسول های بازی قابل حمل نظیر سوییچ یا پلی استیشن ویتا دارد. طراحی دکمه های این کنسول، منحصربفرد است، به طوری که در یک سمت صفحه نمایش، کلیدهای ABXY و یکی از آنالوگ ها و در سمت دیگر، D-Pad و آنالوگ دیگر واقع شده اند. D-Pad مورد استفاده در این کنسول، از ژیروسکوپ شش سرعته بهره برده و عملکرد بسیار مناسبی در کنترل بازی ها خواهد داشت. همچنین، در قسمت زیر کلیدهای معمولی، دو ترک پد خازنی قرار دارند که برای کنترل ماوس در بازی هایی که به جای دسته، با ماوس کنترل می شوند، به کار می روند.
همچنین، در قسمت بالای این کنسول نیز تریگرهای آنالوگ قرار گرفته اند که به گفته استیم قادر به ارائه عملکردی پایدار در بازی هایی نظیر شبیه سازهای رانندگی که نیازمند فشردن تریگرها به مدت زمان طولانیست، می باشند. علاوه بر اینف کلیدهای معمول، استیم چهار کلید اضافی را نیز در دو طرف قسمت پشت Steam Deck قرار داده است که عملکردی منعطف داشته و قابل سفارشی سازی خواهند بود.
صفحه نمایش و مشخصات فنی Steam Deck
صفحه نمایش کنسول دستی استیم هفت اینچی بوده و رزولوشن ۱۲۸۰ در ۸۰۰ پیکسل دارد. این صفحه نمایش از پانل های IPS LCD استفاده کرده که نسبت ۱۶:۱۰ صفحه نمایش را ارائه داده و حداکثر روشنایی آن ها ۴۰۰ نیت است. این صفحه نمایش ها همچنین لمسی هستند و می توان برای تعامل با رابط کاربری از آن ها استفاده کرد.
در بخش سخت افزار، کنسول Steam Deck به یک پردازنده سفارشی AMD تجهیز شده است که بر پایه معماری Zen 2 پایه ریزی شده و چهار هسته و هشت رشته پردازشی با سرعت کلاک های بین ۲٫۴ تا ۳٫۵ گیگاهرتز دارد. همچنین، پردازنده گرافیکی این کنسول دستی نیز از معماری RDNA2 استفاده می کنند و هشت واحد پردازشی دارند.
Steam Deck همچنین در سه ظرفیت حافظه مختلف در دسترس علاقمندان قرار می گیرد. نسخه پایه این کنسول، حافظه ۶۴ مگاپیکسلی داشته و کمترین سرعت را در میان نسخه های مختلف در اختیار دارد. نسخه دوم، ۲۵۶ گیگابایتی است و از حافظه های NVMe SSD سریع تری استفاده می کند و در نهایت، نسخه ۵۱۲ گیگابایتی، سریع ترین نمونه در میان نسخه های مختلف این کنسول به شمار می رود. همچنین، هر سه نسخه از Steam Deck از درگاه های میکرو اس دی برای ارتقای حافظه بهره می برند، ضمن اینکه هرسه آن ها به رم ۱۶ گیگابایتی مجهز خواهند بود.
سیستم عامل و بازی های کنسول Steam Deck
کنسول دستی استیم از سیستم عامل SteamOS 3.0 ولو استفاده می کند که بر اساس Arch Linux پایه ریزی شده و قادر به اجرای تمامی بازی های موجود بر روی فروشگاه استیم است. همچنین، نسخه ای شخصی سازی شده از فروشگاه استیم نیز بر روی این کنسول نصب شده است که می توان از طریق آن به سادگی به کتابخانه بازی های شخصی متصل شد و همانند فروشگاه استیم بر روی PC، اقدام به خرید یا دانلود این بازی ها کرد.
البته به جز هدف اصلی کاربری این کنسول که بازی های ویدیویی است، Steam Deck همچنین می تواند به عنوان یک رایانه شخصی جمع و جور لینوکسی، برای انجام امور روزانه، مورد استفاده قرار گیرد. حتی کاربرانی که سیستم عامل لینوکس را نمی پسندند، می توانند بر روی این کنسول ویندوز نصب کنند و از آن بهره ببرند.
ظرفیت باتری و قیمت نسخه های مختلف کنسول دستی استیم
کنسول استیم دک، یک باتری ۴۰ وات ساعتی دارد که به گفته ولو قادر است در هنگام انجام بازی های سبک دو بعدی به مدت هشت ساعت و به هنگام انجام بازی های سنگین تر، تا ۲ ساعت، کاربر را همراهی کند. همچنین، شارژر ۴۵ وات ساعتی این کنسول نیز در جعبه آن تعبیه شده است.
شروع قیمت کنسول Steam Deck از ۴۰۰ دلار برای نسخه ۶۴ گیگابایتی می باشد. همچنین، نسخه های ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایتی از کنسول دستی استیم نیز به ترتیب ۵۳۰ و ۶۵۰ دلار قیمت گذاری شده اند.
این کنسول جدید، در ماه دسامبر سال ۲۰۲۱ به طور رسمی به بازارهای ایالات متحده، کانادا، اروپا و انگلستان عرضه خواهد شد.